Dankbaarheid

Pijn hebben en dankbaar zijn naar diegene die je pijn doet. Kan dat?

Het Noodlot

Zaterdag 7 juli 2013, een snikhete dag. Ikzelf voel me niet zo lekker. Het is de verjaardag van mijn schoonvader en normaal gesproken hadden we van Lisse naar Leeuwarden gereden. Ik blijf echter in bed om wat uit te zieken. Achteraf denk ik eigenlijk niet dat het toeval was.

Halverwege de middag klinken er opeens sirenes. Die horen we wel vaker voorbijkomen en normaal schenken we er eigenlijk geen of weinig aandacht aan.  Maar dit was wel erg dichtbij en iets vertelde ons dat we toch even op moesten zoeken wat er aan de hand was.

Er is een brandwond slachtoffer om de hoek, in de straat waar mijn ouders wonen. We gaan kijken en zien mijn vader afgevoerd worden. Via het ziekenhuis in Leiden nog dezelfde dag naar het brandwondencentrum in Beverwijk.

Pruimen koken

Mijn vader was pruimen aan het koken (geen idee waarom je dat zou doen) en draaide zich net om, toen mijn moeder de keuken binnenkwam en hij achteruit deinsde om ruimte te maken en zonder dat hij het wist zijn kleren vlam vatten. (Mijn ouders zijn overigens doof).

Hij komt er pas achter dat hij inmiddels in lichterlaaie staat als het eigenlijk al te laat is. Hij schreeuwt het uit maar mijn moeder hoort natuurlijk niets en uiteindelijk hoort de buurman hem en die schiet na enige moeite om het huis binnen te komen te  hulp.

Dankbaar

Hij is Jehova’s getuige en wil geen bloedtransfusie en dat betekent dat het behandelproces gecompliceerder en ook pijnlijker wordt. De pijn is bijna ondraaglijk.

Op een zaterdag zijn we op bezoek als hij me raakt met zijn dankbaarheid. De verpleegsters, die hij zusters noemt, verschonen en behandelen hem dagelijks wat uitermate pijnlijk is. Desondanks zegt hij dankbaar te zijn voor de goede zorg, dat ze datgene doen wat gedaan moet worden, en hij zegt met een snik van oprechte dankbaarheid. Sprakeloos ben ik (nog steeds). Respect dat hij tot tranen geroerd dankbaar kan zijn ondanks dat ze hem zo veel pijn doen.

Dat hij dankbaarheid kan opbrengen. Ondanks het lijden begrijpt dat de situatie zonder die zorg nog veel erger is en het waarschijnlijk niet zal overleven. Hij kan dankbaar zijn en zien wat er WEL is, wat er positief is aan de situatie.

Dankbaarheid heelt en creëert

Dankbaarheid vind normaal plaats als je iets positiefs hebt ontvangen. Het is bovendien aangetoond dat er allerlei genezende processen op gang komen of versterkt worden als je dankbaar bent. Door dankbaar te zijn ben je niet meer in strijd met de werkelijkheid maar omarmt deze. Alles kan vrij stromen, je laat stress en angst los. Als je stress hebt maakt je lichaam cortisol en adrenaline aan wat er voor zorgt dat je aderen vernauwen en er dus minder bloed en zuurstof circuleert. Stress is je aandacht richten op wat je niet wilt. Dankbaarheid creëert het tegenovergestelde. Als je dankbaar bent ontspan je en dat werkt genezend en pijnstillend.

Van machteloos slachtoffer naar eigenmachtige creator

Als je vervolgens dankbaar kunt zijn voor iets wat er nog niet is, gaat je lichaam die processen opstarten alsof het er wel al is waardoor de kans dat het bewaarheid wordt vele malen groter wordt.

En het mooie is dat we zelf de knoppen bedienen: zijn we in gevecht met wat er niet is of dankbaar voor wat er wel is. Focussen we onze aandacht op wat er niet is of op wat er wel is.

Er zijn heel veel mensen tegen iets. Maar dat is heel breed, ongenuanceerd ergens en het kost heel veel energie. Wat wil je dan wel dat er is? Dat is specifiek en geeft richting. Het geeft bovendien energie. Als je vervolgens dankbaar kunt zijn voor de mogelijkheden die er zijn, voor wat er is en jezelf leert dankbaar te zijn voor wat er kan zijn alsof het er al is. Ben je in één woord “eigenmachtig”. Je gaat van slachtoffer naar creator.

Train jezelf om oordelen en aannames te veranderen in dankbaarheid en nieuwsgierigheid. Dan is alles mogelijk. Want als je je iets kunt voorstellen dan is het dus mogelijk (Walt Disney).

Over de auteur:

Patrick van Velzen is pijnoplosser bij “Maak jezelf beter” en begeleidt en ondersteunt mensen met een chronische uitdaging om de kernoorzaak te vinden en aan te pakken en zo klachtenvrij te worden.

© 2020 – Maak jezelf beter bv