Je lichaam als computer

De werking van je lichaam en geest is als een computer. De samenwerking is als de hardware, de programma’s en de software.

Als je geboren wordt staat er nog bijna niets op behalve een basis systeem. Alles werkt snel, effectief. Het basissysteem is de laatste versie.

De hardware is splinternieuw en deze hardware wordt regelmatig vernieuwd.

In de loop van de tijd worden er steeds nieuwe programma’s geïnstalleerd. Sommige werken prima. Andere lijken eerst nuttig maar blijken nare gevolgen te hebben, ze vertragen en verstoppen het systeem. In de loop der jaren raken de programma’s verouderd. Het besturingssysteem blijft MS-DOS. Ondanks dat je steeds een nieuw processor, schijf, geheugen en processor installeert raakt het systeem verouderd.

Uiteindelijk heb je prachtige en krachtige programma’s en mogelijkheden maar MS-DOS kan ze niet echt aan. Dus het werkt traag, het loopt vast. Je bent steeds slechter beschermd tegen virussen en hacks. Je systeem raakt geïnfecteerd met allerlei dingen die er voor zorgen dat het systeem piept en kraakt. En ook de hardware begint hier nu onder te lijden. Je vindt allerlei trucjes uit om het besturingssysteem te omzeilen, allerlei provisorische tussenoplossingen. Veel dingen die vanzelf zouden moeten gaan moet je nu handmatig doen. De computer gaat steeds meer energie gebruiken terwijl hij steeds minder presteert. Er ontstaat een omslachtig systeem waar behalve jij niemand iets van begrijpt.

Die mooie computer die je hielp om dingen effectief en sneller te doen gaat je steeds meer in de weg zitten, je hebt er meer problemen van dan dat het oplost. Een nieuwe computer is mogelijk. Een nieuw lichaam niet.

Wat zou in het geval van de computer de oplossing zijn? Een grondige upgrade van MS-DOS naar Windows 10, virusprogramma en bescherming bijwerken , het verwijderen van oude programma’s, het uitmesten van verouderde bestanden. Alleen dat laten staan wat voldoet aan de nieuwe tijd en omstandigheden en de rest verwijderen of vervangen.

Dus hier loopt de metafoor spaak want dat kun je bij jezelf natuurlijk niet doen. Of toch wel?

Ja dat kan wel!

Maar eerst even wat inleiding:

Je basis besturingssysteem is je reptielenbrein. Je uitgebreide besturingssysteem is je zoogdierenbrein en alle moderne programma’s zijn je Neo Cortex. Wat er bij velen van ons gebeurt is dat ons zoogdierenbrein waar het instinct zit, je gevoelens en emoties, dat we die gaan onderdrukken. Al op hele jonge leeftijd. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vanuit hun gevoel leven en voor de manier waarop de ratio inzetten, dat die verhoudingsgewijs gelukkig en gezond zijn. En mensen die hun gevoel en emoties onderdrukken en hun instinct weg rationaliseren dat die verhoudingsgewijs ongelukkig en ongezond zijn. 90% van alle aandoeningen blijken te worden veroorzaakt door stress. En veruit het overgrote deel van stress wordt tegenwoordig veroorzaakt door de ratio. Echte stress is er alleen op dit moment, je dreigt nu te vallen, of te verdrinken of er is nu een slang. Alles wat ontstaat door dat je zorgen maakt over of je voorstelt dat er iets kan gebeuren, vind niet nu plaats en dat doe je met je ratio. Als dat een systeem wordt waarbij je ratio bedenkt waarom je niet mag voelen en alle beslissingen neemt dan ga je dus ook met je ratio verklaren waarom er iets gebeurt. Hierdoor installeer je programma’s die er voor zorgen dat je dezelfde automatische reactie “doet” in vergelijkbare situaties. Waardoor je je reptielenbrein, die voor je overleving zorgt, steeds aanstuurt. Die denkt dat er NU een probleem is.

Van oorsprong bepaalt de intuïtie wat jou de beste overlevingskansen geeft, wat het beste voor je is. En onze ratio helpt ons om de beste manier te vinden om dat uit te voeren, en alleen als er NU gevaar is treedt je reptielenbrein in werking. Een hele duidelijke taakverdeling en buitengewoon effectief.

Met name doordat wij mensen taal hebben en ratio gaan we taal geven aan waarom dingen gebeuren en aangezien de meeste taal negatief is verklaren we vooral veel negatieve dingen. Hierdoor doen we niet wat het beste voor ons is maar wat we kunnen verklaren wat de mogelijkheden inperkt en de ontwikkeling vertraagt en in de praktijk stressvol is. We installeren wel nieuwe programma’s maar die laten we bijna ongebruikt terwijl we steeds opnieuw proberen de verouderde versie dingen te laten doen die het niet kan. Word 2019 laat je links liggen terwijl je word 97 dingen wil laten doen die het niet kan.

Nu komen we bij het leuke stuk. Je kunt weer leren naar je gevoel te luisteren. Je kunt alle niet helpende programma’s en verklaringen vervangen door helpende. Je kunt je onderbewuste een upgrade geven waardoor je lichaam en geest weer optimaal gaan werken met alleen de voordelen van de ratio.

Met mijn methode “de 8 stappen naar gezondheid, zelfliefde en geluk” leer ik je methodes en geef ik je het gereedschap en de route zodat jij zelf je leven, en daarmee je geluk en gezondheid, kunt programmeren. Doordat je het zelf leert kun je het ook zelf doen en werkt het snel en duurzaam.