Geen symptoombestrijding maar een complete aanpak, van oorzaak tot symptoom.

Kan pijn en ziekte weg, ook al is het er al jaren?

Pijn, ziekte, overgewicht, verslaving zijn een resultaat van jarenlange processen. Het is enkel een symptoom. Ooit willen weten hoe het zit met het ontstaan van ongewenste symptomen? Ik leg het je uit aan de hand van 6 O’s.

Ontstaan van overgewicht
Het ontstaan van overgewicht, de 6 O’s

Onderbewuste

In de eerste 6 jaar van je leven wordt je onderbewuste geprogrammeerd. Je kunt jezelf dan natuurlijk nog niet programmeren. Je onderbewuste doet dat door de omgeving te modelleren en na te doen. Als een kind valt, heeft het niet direct pijn. Pijn wordt aangestuurd door het onderbewuste. Het onderbewuste bepaalt of er pijn nodig is en hoeveel. Als kind heb je die data nog niet. Dus kijk je als kind altijd naar je moeder of een andere verzorger. Is deze geschrokken? Dan is er meteen pijn. Is dat niet zo, dan kijkt het kind of de huid beschadigd is of er bloed is. Is dat zo? Dan is er meteen pijn. Is dat niet zo? Dan is er geen pijn. Allerlei dingen hebben we zo onbewust overgenomen van onze omgeving.

Onderdrukte emoties

Als kind ben je voor 100% afhankelijk van je verzorgers. Je bent hierin ook heel gevoelig. Je wilt tenslotte koste wat het kost voorkomen dat je verzorger je niet meer wil verzorgen. Dus als je merkt dat je verzorger het niet goed kan hebben dat je boos bent, dan ga je automatisch je boosheid onderdrukken. Met name boosheid is een emotie die er niet mag zijn. Schaamte, schuld en verdriet zijn vaak nog wel oké, maar boosheid niet! Onbewust ga je hiermee over je eigen grenzen heen. Hierdoor ontstaat er een stressreactie omdat je niet je ware zelf bent. Je maakt meer adrenaline en cortisol aan en je vagus zenuw werkt minder goed waardoor je aderen vernauwen en er minder zuurstof vervoerd kan worden. Eigenlijk ontstaat er zuurstof tekort, en dat is het begin van alle ellende. Want steeds terugkerende zuurstoftekort leidt uiteindelijk tot ziekte, pijn en andere ongewenste symptomen.

Overlevingsstrategie

Je boosheid moet natuurlijk ergens een weg vinden. Dus ontwikkel je een overlevingsstrategie. We noemen dit met een vriendelijker woord je “alarmsysteem”. Met dat alarmsysteem bereik je als kind wat je niet met je boosheid kan bereiken. Je ontwikkelt andere manieren om met je boosheid te dealen en dat gene te krijgen wat je eigenlijk wilt. Je gaat vechten, vluchten, bevriezen of pleasen. Het is een heel gevoelig alarmsysteem. Je kunt het vergelijken met een alarm wat af gaat ook als er een kat of zelfs een minuscule mug door de kamer vliegt. Zo gevoelig is prima als je heel jong bent. Maar nu je volwassen bent gaat het nog steeds om niets af. Het staat nog steeds op de kinderstand afgesteld. Gekkenhuis natuurlijk.  Je alarmsysteem het vroeger nuttig werk gedaan maar nu mag het eindelijk z’n werk normaal doen. Dus als het écht nodig is welteverstaan.

Overtuigingen

Door het onderdrukken van je boosheid of andere emoties ontwikkel je dus een overlevingsstrategie. Je overlevingsstrategie leidt op haar beurt weer tot een belemmerende overtuiging. Voor vechten betekent dit: ik ben onveilig. Voor vluchten: ik ben onvrij. Voor bevriezen: ik ben niet goed genoeg. En voor pleasen: ik ben onwaardig. Doordat je als kind deze overtuigingen gaat geloven, volgt daar zelfafwijzing, gedrag en verwachting uit.

Overreactie

Je overtuigingen hebben enorm veel gevolgen voor je welzijn en leiden tot compensatiegedrag. Zo compenseert je onderbewuste “Ik ben niet veilig” door te gaan controleren. Of heb je dan overgewicht, terwijl je bijna niets eet! Mensen met de overtuiging “ik ben niet vrij” “vluchten” in bezig zijn, in overpresteren en gaan voortdurend over hun lichamelijke grenzen om te proberen zich zo “vrij te spelen”. Heb je de overtuiging “ik ben niet goed genoeg”? Dan ga je misschien deze onbewuste overtuiging opvullen met drank, eten, je schakelt je gevoel uit en verkrampt (lichamelijk en geestelijk bevriezen) Omdat je jezelf niet goed genoeg vindt, ís het ook nooit genoeg. Je zult moeite hebben met je rem vinden. Mensen met de overtuiging “ik ben het niet waard”, zijn  voortdurend op zoek naar goedkeuring. Ze zeggen ja tegen anderen en nee tegen zichzelf. Ze passen zichzelf altijd aan en wringen zich in allerlei bochten en bewaken de eigen grenzen niet.. Ze troosten zichzelf en geven zichzelf goedkeuring door ongezonde keuzes te maken. Dit leidt dan weer tot zelfafwijzing waarvoor dan ook weer troost nodig is.

Ongewenste symptomen

Door je overreactie op je overtuigingen ontstaan uiteindelijk ongewenste symptomen, de jarenlange zelfafwijzing en het steeds terugkerende tekort aan zuurstof leidt uiteindelijk tot pijn, ziekte, overgewicht enz. Als deze symptomen ontstaan, leidt dit weer tot nieuwe zelfafwijzing. Hiermee versterk je jammer genoeg opnieuw je belemmerende overtuiging. Dit leidt natuurlijk weer tot compensatiegedrag en overreactie. En daardoor kom je in een vicieuze cirkel..   

Maak Jezelf Beter

Het ontstaan van ziekte, pijn en/of ander ongewenste symptomen is dus enkel een symptoom van een groter proces. Ik begeleid en ondersteun mannen en vrouwen om deze negatieve cirkel te doorbreken, helpend gedrag en gedachten aan te leren en weer echt helemaal van zichzelf te gaan houden
Je alarmsysteem bedoelt het natuurlijk goed. Maar als je door je alarmsysteem beschermd en behandeld wordt als een 6 jarige, is dat hoogst irritant. Tijd om de regie terug te pakken! Samen  vormen we je overtuigingen om. Het angst-systeem vervangen we voor een systeem vanuit liefde en idealen. Alle 6  de O’s worden tegelijkertijd aangepakt en getransformeerd van frustrerend naar helpend. Van angst als brandstof naar liefde.

ontstaan van overgewicht

Nieuwe overtuigingen

We maken de overtuigingen ongedaan en vervangen deze door helpende overtuigingen:

  • Ik ben niet veilig -> Ik kan het leven vertrouwen
  • Ik ben niet vrij -> Ik ben vrij
  • Ik ben niet goed genoeg -> Ik ben meer dan genoeg (en zelfs geweldig)
  • Ik ben het niet waard -> Ik ben liefde en geluk waard

Door je nieuwe overtuigingen houdt de oorzaak van de overreactie op te bestaan. Dit is echter nog maar het begin. Want je hebt je je hele leven op een bepaalde manier gedragen. We helpen je om nieuw helpend gedrag aan te leren. Stel, je stopt bijvoorbeeld met roken. Je hebt je hele leven al de gewoonte om na het eten met een sigaretje en een kop koffie in je luie stoel te zitten. Dan is het niet zo handig om na het stoppen met roken opnieuw in die luie stoel te gaan zitten na het eten. Het is dan beter om een nieuwe gewoonte aan te leren.

Stress en onprettige situaties

Een ander belangrijk punt is stress. Heb je veel stress of bevind je je in onprettige situaties, dan neemt je onderbewuste het over. Ook al heb je dan nieuwe helpende overtuigingen, in stress situaties nemen belemmerende overtuigingen de leiding. Je onderbewuste van je 6-jarige ‘ik’ om precies te zijn. Je kunt het vergelijken met een computer met nieuwe programma’s, maar die in stress situatie overschakelt op MS-DOS. Je krijgt een software update die je ook in stress met de nieuwste software laat werken!

Het ontstaan van het ongewenste symptoom doorbreken

Kortom, samen pakken we de diepere oorzaak van jouw ongewenste symptoom aan! Je leert nieuwe gewoontes aan en gaat een leven creëren waarin je je geweldig voelt. Ook in stresssituaties kun je terugvallen op helpende overtuigingen, en de pijn en ziekte hebben geen voedingsbodem meer en verdwijnen.

Wil jij dit ook? Of in ieder geval de mogelijkheden onderzoeken? Bel 06-15161670 of mail: patrick@maakjezelfbeter.eu