Wat doen overtuigingen in het lichaam?
Hoe werkt het lichaam?
Biologisch werkt het zo. Er is een nieuwe cel en die vraagt: Wat ben ik? En krijgt als antwoord je ben een…
Laten we een knie als voorbeeld nemen. Er is een nieuwe cel en die vraagt? Wat ben ik? En krijgt als antwoord: Je bent een knie! En de cel gaat kniedingen doen. Uiteraard heel eenvoudig voorgesteld. Ik noem dat celinstructie.
Zelfherstellend vermogen:
Het lichaam vernieuwd aan de lopende band cellen. En wil zich voortdurend herstellen en optimaliseren. Dus is er iets kapot dan herstellen de nieuwe cellen dit. Zo heeft de natuur ervoor gezorgd dat wij nog steeds bestaan als soort. Dus bij dieren in het wild werkt het zo.
De vloek van de kennis:
Mensen hebben kennis en overtuigingen. Dat kan heel mooi zijn, als ze je helpen. Een zebra denkt niet: “Maar de buurzebra is veel knapper!” Of: “Die zebra daar is zo goed opgeleid.” Of: “Nee, die daar, die komt uit een heel goed nest.” Dat zijn mensengedachten. In dit geval kennelijk over zebra’s. 😊 Maar, zijn het helpende gedachten?
Overtuigingen als celinstructie:
Ons lichaam reageert op wat we denken. En veel van wat we denken volgt uit wat we geloven. Dus laten we zeggen dat jij gelooft dat jij een knie hebt die kapot is en nooit meer heelt, PUNT. Dan komt er een nieuwe cel en die vraagt: wat ben ik? Antwoord: je bent een kapotte knie die nooit meer heelt. De celinstructie en dus dat wat de cel gaat doen, is kapotte-knie-die-niet-heelt dingen. De celinstructie ondermijnt nu het zelfhelend vermogen.
Hoe maak je belemmerende overtuigingen ongedaan?
Een hele fijne methode is die van Byron Katie. The Work. Je bevraagt wat je gelooft zodat je ervoor kunt kiezen iets anders te geloven.
De methode werk als volgt:
We gebruiken weer even het knie voorbeeld.
Overtuiging: Ik heb een kapotte knie die nooit meer heelt.
Vraag 1: Is die gedacht waar?
Nu denk je misschien, ja de dokter zei het, en het lijkt alleen maar erger te worden dus ja die gedachte is waar!
Vraag 2: Weet je zeker dat die gedachte waar is? Dus altijd, sowieso, absoluut etc.
In 99.99% van de gevallen is het antwoord dan nee!
Vraag 3: Wat (doe je, wat ben je en wat gebeurt er) als je deze gedachte gelooft?
Dan kun je nooit meer lopen, dan hoef je niets meer te proberen, dan ben je slachtoffer van de situatie, dan kun je niet meer sporten, wandelen etc. etc.
Vraag 4: Wat (doe je, wat ben je en wat gebeurt er) als je die gedachte niet gelooft?
Dan ga je onderzoeken, dan ga je oplossingen zoeken. Kijken of er mensen zijn die ook een kapotte knie hadden en nu weer heel zijn. Dan kom je in beweging. Sta je open voor mogelijkheden.
Wat voelt beter? Waar kies je voor? Dit kun je ook over geluk, liefde, relaties of wat dan ook doen.