Voeding

Praktische tips over voeding

Blue zones

Er blijken meer gebieden te zijn in de wereld waar de mensen ouder worden in betere gezondheid. Daar is ook onderzoek naar gedaan en het blijkt dat het mensen zijn met veel sociale contacten, weinig stress, veel verbinding met de natuur, schone lucht en het eten is onbewerkt. Zelf gemalen meel, waarmee ze zelf brood bakken, verse vis, vers vlees,  zelf geteelde groente, rauwe melk. Geen pesticides, geen conserveermiddelen of andere bewerking van voeding (fermenteren uitgezonderd)

Fermenteren

Het fermenteren van voeding is een uitstekende methode om voeding houdbaar en gezonder te maken. In gebieden zonder jaarrond verse groente blijken volkeren voedsel te fermenteren en daarmee nog gezonder te zijn dan mensen die niet fermenteren maar veel groente eten. Op Internet is gemakkelijk te vinden hoe je zelf kunt fermenteren, de smaak is wennen maar kun je goed lekker gaan vinden. Door het fermentatieproces komen er heel veel goede bacteriën in de voeding die je helpen het voedsel te verteren en je darmflora te verbeteren.

Fruits de mer

Eet meer zeevoeding, zeewier, kraal, schaaldieren, kleine vissen. Het is rijk aan Omega 3, jodium en mineralen die je elder weinig tegenkomt, volkeren die veen uit de zee eten zijn gezonder dan volkeren die dat niet doen.

Vermijd bewerkte koolhydraten 

(suiker, bloem etc)

Maar alle suikers worden toch hetzelfde verwerkt door het lichaam? Ja, dat klopt! Maar het effect op de bloedsuikerspiegel en daarmee de hormoonhuishouding is wel degelijk anders. Onbewerkte voeding komt in een natuurlijke verpakking, samen met vezels en enzymen die ervoor zorgen dat de suikers heel geleidelijk vrijkomen en het lichaam goed blijft functioneren. Bewerkte voeding is ontdaan van de vezels, enzymen en hulpstoffen waardoor de bloedsuikerspiegel piekt, de hormonen op hol slaan en het lichaam een soort stressreactie krijgt. Hierdoor krijg je na een witte boterham of snoep na een 20 minuten weer honger omdat de bloedsuikerspiegel na de piek heel sterk daalt waardoor je weer nieuwe energie wilt. Na bijvoorbeeld een banaan heb je dit effect niet.

Eet seizoensgroente uit de buurt

Zoek een leverancier van vers zelf verbouwd niet bespoten groente en fruit. Hoe rijper de groente of het fruit geoogst wordt hoe meer gezonde stoffen er in zitten. Een voorbeeld is Resveratrol een stof die uitgesproken gezond is en alleen voorkomt om groente en fruit wat rijp en op kleur is. De stof wordt door de plant aangemaakt om schimmels te voorkomen, en doet exact hetzelfde in je lichaam!

Eet de regenboog

Kleuren in de natuur blijken een indicatie van het soort plantenstoffen die ze bevatten alle rode of paarse groente en fruit bevatten een stof die bijvoorbeeld witte groente en fruit niet bevat. Eet dus kleurrijke maaltijden! Veel groen, rood, oranje, geel, wit, paars, hoe meer kleur hoe gezonder!

Kiemen

Kiemen zijn net ontsproten plantjes, alle voedingsstoffen en levenskracht van de volwassen plant zit al in de kiem. De voedingswaarde van kiemen is dan ook veel hoger dan van volwassen planten. Ze zijn makkelijk in een smoothie of over een salade te verwerken en zijn oergezond. Voorbeelden van kiemen zijn, broccolikiemen, alfalfa, tuinkers etc.

Pitten/zaden

Ook pitten en zaden bevatten al heel veel levenskracht en voedingstoffen, het is dus doodzonde ze weg te gooien terwijl je ze in een smoothie kunt doen en zo te profiteren van hun gezonde werking, daarnaast kunnen pitten zware metalen en gifstoffen opslaan en je zo van deze stoffen verlossen!

Schillen

Ook schillen bevatten vaak enorm veel voedingsstoffen, soms zelfs stoffen die niet of nauwelijks in de groente of fruit voorkomen. Harde schillen moet je gewoon weggooien of beter nog composteren, maar de schil (het wit) citrusfruit bijvoorbeeld bevat pectine wat kanker helpt voorkomen (wetenschappelijk bewezen).

Kruiden

Kruiden bevatten allerlei medicinale en weerstand verhogende eigenschappen. Zoals bijvoorbeeld: Gember, Kurkuma, Cayenne, Chili, Zwarte peper, Nootmuskaat, Kruidnagel, Kardemom Kaneel, Koriander, Peterselie, Rozemarijn,  Oregano en Knoflook

Gezonde smaakmakers

Als je dan gaat koken zonder zakjes en potjes wil je de zakjes qua smaak ook overtreffen, vind je eigen weg met onder andere: gefermenteerde sojasaus, 100{e40dad18c8a60e0f9e86c29fc315cd9502e0b9d2a912d3cc2da00b9527ee885f} appelstroop als zoetstof, passata, sambal, mierikswortel, mosterd(zaad), knoflook, ui, laurierblad, kruidnagel, kokosmelk, lavas, geitenkaas, macademiaolie.

Drinken

De gemakkelijkste gezondheidswinst kan behaald worden door gezond te drinken, de hoeveelheid suiker in 1 glas frisdrank eet je niet zo maar weg! Niet: Frisdrank, gepasteuriseerde/ gesteriliseerde dranken, sappen en zeker die uit concentraat of te veel alcohol,  te veel koffie. Wel: Water, groene thee, kruidenthee, spa rood en een rood wijntje, pure sappen van zwarte bes, cranberry, granaatappelsap (zure vruchten), niet gepasteuriseerde/gesteriliseerde dranken. Met mate: Koffie, zwarte thee, alcohol, 

Patrick van Velzen is Personal Health Coach en begeleidt mensen naar maximale invloed op de eigen gezondheid.