Denken

Negatief denken, wat doet het met je gezondheid?

Velen van ons kennen het wel, je wilt afvallen en je bent zo bezig met wat je allemaal niet mag eten dat je er eigenlijk stress van krijgt. Ineens krijg je een bijna onbedwingbare trek in eten waarvan je weet dat het niet goed voor je is…. Je vraagt jezelf af of je jezelf aan het ondermijnen bent… Of is hier een logische verklaring voor?

Relax, het ligt niet aan jou, het is een heel normale lichamelijke vicieuze cirkel die in gang gezet wordt, en nog relaxter…. je kunt er zelf wat aan doen!

Eten door stress
Als je negatieve gedachten hebt, veroorzaakt dit stress, door stress wordt alles wat niet voor onmiddellijke overleving nodig is uitgeschakeld om energie te sparen en wil het lichaam zo snel mogelijk zoveel mogelijk energie (je lichaam kent het verschil niet tussen oog in oog met een tijger staan en je opwinden over het missen van de bus of over wat je allemaal niet mag eten!). De snelste manier om snel veel energie binnen te krijgen is in onze huidige maatschappij suiker of vet. In ieder geval iets kant en klaars!

De cirkel rond
Deze bewerkte voeding zit vol met kunstmatige stoffen waar het lichaam niet goed mee om kan gaan, ontdaan van vezels en mineralen moet je lichaam dat wat nodig is voor vertering elders uit je lichaam onttrekken, je zuurgraad schiet omhoog, je darmen worden niet evenwichtig gevoed dus bepaalde bacteriën en schimmels krijgen veel te eten en anderen niet, hierdoor komt histamine vrij. Dat is een stofje wat allergische reacties veroorzaakt maar ook een rol heeft in ontstekingsprocessen en laat histamine nu een stofje zijn wat bij alle hersenziektes en depressies in enorme hoeveelheden aanwezig is….. Eigenlijk bemoedigt histamine het hebben van negatieve gedachten! En zo is de cirkel weer rond!

Negatieve gedachten

Stress

Vraag om veel energie

Darmflora uit balans

Histamine

Negatieve gedachten

Meestal wil je afvallen (of andere lichamelijke veranderingen tot stand brengen) door te beginnen bij minder eten, maar zoals je hierboven ziet is dit eigenlijk dweilen met de kraan open! Je wilt de cirkel doorbreken en de beste manier om dat te doen is door positief te gaan denken!

POSITIEF DENKEN? HOE?
We vinden het heel normaal dat dingen goed gaan of in ieder geval niet fout gaan… daardoor geven we heel veel aandacht aan wat er mis gaat of niet goed is…. Als je nu eens begint met dat te veranderen en elke dag bijvoorbeeld als je wakker wordt een paar minuten lang alles benoemt wat je maar kunt bedenken waar je dankbaar voor bent, dat je kunt lopen, dat je kunt zien, voor het mooie weer…. Voor alles waarvan je niet zou willen dat het anders was!

WEL?
En als je je dan eens opwindt gedurende de dag… is er een toverzinnetje wat overal de stress vanaf haalt…. “wat wil ik WEL?” Stress bestaat meestal uit dingen die je NIET wilt en waarin je je zelf vastzet, waarmee je slachtoffer wordt van de situatie. Door dan te denken “wat wil ik WEL” maak je jezelf onmiddellijk los en zet je het probleemoplossend vermogen aan in plaats van de fight/flight modus.

watwilikwel

DOEL
Maak een duidelijk beeld van waar je naartoe wilt…. Maak daarvan je identiteit. Als je beeld een gezond persoon van 60 kilo is, kies er dan voor dat al te zijn, te doen alsof het al zo is, dan kun je bij alles heel praktisch afvragen of datgene wat je wilt doen daartoe bijdraagt… Dus van dat troosteten krijg je op dat moment heel even een fijn gevoel maar je doel en dus je identiteit ondermijn je.

GEZOND DENKEN → GEZOND ZIJN
Als je positiever (=eigenlijk realistischer!) gaat denken, kom je niet of minder in de stress, neem je gezondere keuzes, komen je darmen in balans, komt je lichaam in balans, komen je hormonen in balans en wordt je leven positiever en komt je doel heel snel heel veel dichterbij!

Patrick van Velzen – Maak jezelf beter